Contek 1 Rectangle.jpg

«Ακόμα και το παραμικρό χνούδι, είναι μεγάλη υπόθεση!»

Μελάνια, χρώματα ή χημικά προϊόντα: ανεξάρτητα από το τι μεταφέρεται σε ένα ενδιάμεσο δοχείο (IBC), από τη στιγμή που η CONTek IBC-Service GmbH έχει τελειώσει τον καθαρισμό, όλα τα κατάλοιπα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος.

Ο Wolfgang Kuhn βλέπει οποιοδήποτε χνούδι ή τις ίνες ως φυσικούς εχθρούς. Η επιχείρησή του είναι ο καθαρισμός με μηδενική ανοχή. Ίδρυσε την CONTek IBC-Service GmbH πριν από 20 χρόνια για να παράγει και να παραδίδει δοχεία για χύδην υλικά (επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία που χρησιμοποιούνται για επικίνδυνα εμπορεύματα), αναλαμβάνοντας και τον καθαρισμό τους μετά τη χρήση και την επιστροφή τους στους πελάτες. Είναι ένα αρκετά απλό επιχειρηματικό μοντέλο, στην πραγματικότητα. Ωστόσο, το 1995, όταν ο Kuhn και ο συνεργάτης του ξεκίνησαν την εταιρεία, δεν υπήρχε τίποτα συγκρίσιμο στην αγορά. Εκείνο τον καιρό, εργάστηκε για μια εταιρεία παραγωγής μελανιών εκτύπωσης. «Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε ούτε μία εταιρεία στην αγορά που να προσφέρει μια ιδέα για την παραγωγή, τον καθαρισμό και την εφοδιαστική διαδικασία μίας στάσης της IBC.» Ο Kuhn είδε το κενό στην αγορά και τοποθέτησε ανάλογα την CONTek ως πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Με επιτυχία. 
 
Σήμερα, περίπου 150 ογκώδη χαλύβδινα δοχεία μεταφέρονται στο εργοστάσιο στο Ellrich της Θουριγγίας κάθε μέρα, όπου καθαρίζονται και ετοιμάζονται για την επόμενη εντολή μεταφοράς. Κάθε δοχείο μπορεί να χωρέσει 300-1200 λίτρα υγρού, πάστας ή ρευστών υλικών. Οι επιστροφές από τη βιομηχανία αυτοκινήτων συχνά περιέχουν χρώματα και οι εκτυπωτές αφήνουν κιλά υπολειμμάτων μελανιού στα δοχεία. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, είναι δουλειά της CONTek να αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα πλήρως και εγκαίρως. «Εάν κάποιος από τους πελάτες μας διατηρεί τη γραμμή παραγωγής ανοικτή τη νύχτα, αναμένει να έχει τα σωστά δοχεία στην αυλή του έως το επόμενο πρωί», εξηγεί ο Wolfgang Kuhn. Συνεπώς η εγκατάσταση στο Ellrich καθαρίζει όλο το εικοσιτετράωρο, έξι ημέρες την εβδομάδα.  
 
Αφού περάσουν από μια αρχική επιθεώρηση για πιθανές μηχανικές βλάβες, τα χρησιμοποιημένα δοχεία καθαρίζονται από ένα μηχάνημα με μια πολύπλοκη διαδικασία. Στη συνέχεια, υποβάλλονται σε μια διαδικασία φινιρίσματος που αποτελείται από χειρωνακτικό καθαρισμό με ειδικά πανιά καθαρισμού. Όλο το προσωπικό που συμμετέχει εδώ ξέρει ακριβώς πόσο υπεύθυνη είναι αυτή η εργασία. «Πείτε για παράδειγμα ότι το μελάνι ή κατάλοιπα πετρελαίου σε ένα δοχείο μολύνουν ένα μεταγενέστερο φορτίο χρώματος. Ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων, στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει όλη τη γραμμή παραγωγής», λέει ο Kuhn για να περιγράψει το πρόβλημα. «Κάθε δευτερόλεπτο στο οποίο η γραμμή παραγωγής είναι σε στασιμότητα, δημιουργεί τεράστιο κόστος παύσης λειτουργίας. Αυτός είναι ο λόγος που εγγυούμαστε στους πελάτες μας ότι τα δοχεία που καθαρίζονται είναι 100% χωρίς χνούδι ή ίνες, επιχρίσματα, σιλικόνη, γράσο, πετρέλαιο ή κατάλοιπα χρωμάτων». Συνολικά απαιτούνται από μία έως και επτά ώρες για να καθαριστεί ένα IBC, ανάλογα με το περιεχόμενο και το βαθμό της ακαθαρσίας. 
 
Για να βελτιστοποιηθεί η χειρωνακτική διαδικασία καθαρισμού, η εταιρεία έψαξε το 2011 για μια εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των βαμβακερών υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν έως τότε για τον τελικό καθαρισμό, καθώς δεν ήταν σε θέση να παράγουν αποτελέσματα 100% χωρίς χνούδι. Η CONTek δοκίμασε πανιά καθαρισμού από διάφορες μάρκες και μετά από εκτεταμένες δοκιμές, η εταιρεία επέλεξε τα πανιά Tork Heavy-Duty Cleaning Cloth. «Τα πανιά καθαρισμού της Tork μας έχουν βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα της εργασίας μας, χωρίς να κοστίζουν ούτε ένα σεντ περισσότερο», λέει ο Wolfgang Kuhn. Η CONTek έχει ετήσιο ρυθμό κατανάλωσης της τάξης των 100.000 πανιών. 100.000 ευκαιρίες για να μην ανησυχούν για ίνες χνουδιού.

Τα πανιά καθαρισμού της Tork μας έχουν βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα της εργασίας μας, χωρίς να κοστίζουν ούτε ένα σεντ περισσότερο

Wolfgang Kuhn

Ιδρυτής της CONTek IBC-Service GmbH